KRAŠKA VINSKA CESTA

CESARSKA VINA

V zapisih rimskega zgodovinarja Plinija zasledimo, da naj bi žena cesarja Avgusta, rimska cesarica Julija (Giulia) dočakala častitljivo starost, 82 let, ravno zaradi rednega uživanja kraškega vina -"vino puccinum", ki so ga še posebno cenili stari Grki. poznali so ga pod imenom "Pretoriansko vino".

TERAN

Ognjeno temno rdeče vino ostaja velik sin kraške zemlje "Terra rossa - Jerina". Teran je avtohtono slovensko vino z geografskim poreklom, pridobljeno iz trte refošk. Velika količina mineralnih snovi in mlečnih kislin daje vinu zdravilne lastnosti, odlikuje pa ga tudi okus, ki spominja na gozdne sadeže. Teran je mlado polno vino. S staranjem se njegove značilnosti popolnoma spremenijo in približajo svetovnim rdečim vinom. To vino imenujemo TERANTON. Pridelano je iz vrhunskega grozdja, ročno potrganega na izbranih legah vinogradov. Vrhunsko vino, prav tako pridelano iz najboljših grozdov, pa imenujemo IZBRANI TERAN PTP. Gre za suho vino, ki ga postrežemo ob kraškem pršutu, pikantnih sirih, divjačini, suhomesnih izdelkih, odlično se prilega tudi k rdečemu mesu.

VITOVSKA GRGANJA ali VITOVSKA

Stara avtohtona trta rodi belo sorto grozdja, iz katerega se prideluje suho belo vino z vonjem po sadju in belem cvetju. Vino vsebuje zmerno stopnjo alkohola, ponudimo pa ga lahko v kombinaciji s testeninami, ribami, morskimi sadeži, belim mesom in zelenjavo. Vitovska mora biti ohlajena na 12°C.

MALVAZIJA

Sorta je predvsem razširjena po Sredozemlju. Odlično uspeva tudi na kraški zemlji. Vino Malvazija je slamnato-rumene barve z zelenimi odtenki in z vonjem po cvetovih akacije, eksotičnem sadju ali celo belem popru. Vino ponudimo k ribam, rižotam, belemu mesu in svežim sirom. Tudi Malvazija mora biti ohlajena na 12°C.

PENINE

Na Krasu je poznan postopek pridobivanja penin, ki s svojo svežino prepričajo celo kritične okuševalce. Penine se delijo na Rdeče kraške penine in Bele kraške penine.

KRAŠKA VINSKA CESTA PONUJA TUDI

Chardonnay, Beli pinot, Sauvignon, Sivi pinot, Merlot, Cabernet sauvignon, Rebula, Malvazija, Laški rizling, Pinela, Zelen, Barbera, Zeleni sauvignon, Rumeni muškat, Prosecco, Pikolit, Poljšakica, Klarnica, Briška glera, Pergolin, Modri pinot, Cabernet franc, Refošk, Syrah ...

01.03.2019

OSMICE NA PRIMORSKEM

Na spletni strani www.osmice.info najdete vedno ažurne informacije o vseh odprtih osmicah...


Cat: Aktualne novice - SI, Aktualne novice - IT, Aktualne novice - EN
go to Archive ->

Zemljevid ponudnikov

julij
po to sr če pe so ne
27 29 30 1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31 1 2

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja terra rossa. Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila