KRAŠKA VINSKA CESTA

Strokovnjaki Biotehniške fakultete so leta 1972 ugotavljali starost te trte in ji določili okrog 180 let. Takratni gospodar in velik vinogradnik Tone Turk, kateri je obiskoval tudi slovito vinogradniško - sadjarsko šolo v Kloster - Neuburgu v bližini Dunaja je trto zapustil Duši in Anamariji, ki jo zvesto obdelujeta in povezujeta na latnik s kamnito in leseno oporo.

V slovenskem merilu je sorta refošk ena naših najstarejših udomačenih sort z različnimi nazivi: refošk istarski, teran, Refosco del Carso, istrijanac… V vinorodnem okolišu Kras, kateri obsega 590 ha vinogradov, je z refoškom zasajenih preko 70 % vinogradov. Refošk je tudi vodilna sorta v vinorodni deželi Primorska.

Na Krasu, kjer domuje rdeča zemlja »terra rossa« ali jerina, burja in sonce, pridelajo pridni kraševci vsako jesen iz grozdja refošk edinstveno vino TERAN s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Prav stare trte na Krasu dokazujejo tradicijo in tudi gospodarski pomen vinogradništva in vinarstva. 

01.03.2019

OSMICE NA PRIMORSKEM

Na spletni strani www.osmice.info najdete vedno ažurne informacije o vseh odprtih osmicah...


Cat: Aktualne novice - SI, Aktualne novice - IT, Aktualne novice - EN
go to Archive ->

Zemljevid ponudnikov

oktober
po to sr če pe so ne
40 30 1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31 1 2 3

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja terra rossa. Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila