KRAŠKA VINSKA CESTA

PO POTEH KULTURE

Botanični vrt Sežana, Sežana

Začetki Botaničnega vrta v Sežani segajo v leto 1848, ko je bogata družina ladjarjev in trgovcev iz Trsta kupila večje zemljišče. Na njem je najprej zgradila vilo Mirasasso, okrog katere so, v stoletju in pol, z raznih potovanj v oddaljene dežele, prinašali rastline, sadike eksotičnih dreves in semena.
Več informacij:

Park Stari grad Sežana, Sežana

Dvorec je v 18. stoletju zgradila plemiška rodbina Petač, ki je v 17. in 18. stoletju imela v lasti precejšnji del Krasa. Lokalno prebivalstvo je dvorcu nadelo ime »Stari grad«. Prenovljeni park, ki se nahaja tik ob dvorcu, ohranja historične elemente, upoštevane pa so tudi sodobne potrebe mesta – postal je prostor za sprostitev in druženje.

Spominska soba Srečka Kosovela, Sežana

Srečko Kosovel, se rodi 18. 3. 1904 leta v Sežani, v poslopju stare osnovne šole,  očetu Antonu Kosovelu, (doma iz Črnič na Vipavskem, učitelju in nadučitelju v Sežani OŠ od leta 1892, ljubitelj petja, dirigent, komponist, se potegoval za dosledno rabe slovenskega jezika v javnosti) in mami Katarini Stres (doma iz Sužida pri Kobaridu).
Opens external link in new windowVeč informacij:

Kobilarna Lipica, Lipica

Kobilarna Lipica je eden najlepših kulturno – zgodovinskih spomenikov Slovenije, ki nudi dom skoraj 400 lipicancem. Z več kot 400 – letno tradicijo je najstarejša kobilarna z neprekinjeno vzrejo konj na svetu. Ustanovljena je bila leta 1580 z enim samim namenom – vzrejo konj in predstavlja še danes edinstveno okolje, kjer so prostorska ureditev, stavbno jedro in kulturna krajina že od nekdaj podrejeni izvorni dejavnosti vrhunske reje.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Vojaški muzej Tabor, Lokev

V starem delu naselja Lokev, blizu cerkve S. Mihaela, se nahaja obrambni stolp, zgrajen leta 1485 s strani Benečanov, ki je služil obrambi pred Turki. Kasneje je postal vaška žitnica, zadnjih dvajset let pa v njem deluje Vojaški Muzej.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Kosovelova domačija, Tomaj

Na Kosovelovi domačiji v Tomaju je z družino prebival znani slovenski avantgardni pesnik Srečko Kosovel. Zgradil jo je Anton Kosovel v začetku dvajsetih let. V hiši lahko občudujemo delno ohranjene osebne predmete ter stanovanjsko opremo kraškega pesnika in njegove družine.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Bunčetova domačija, Dutovlje

Bunčetova domačija je poimenovanje dobila po Francu Bonči, ki se je v Dutovlje priženil leta 1892 s Črnega Vrha nad Idrijo. Od leta 2009 je na Bunčetovi domačiji tudi Pepin kraški vrt.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Slamčeva domačija, Pliskovica

Mladinski hotel Pliskovica deluje v obnovljeni kraški domačiji, zaščiteni kot kulturni spomenik (iz 18. stoletja). Obiskovalcem nudi voden ogled kraške domačije, spoznavanje kraške arhitekture in posebnosti kmečkega življenja.Gostom nudijo na razpolago čajno in  letno kuhinjo, večnamensko dvorano ter izposojo koles in loungue bar.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Turkova trta, Šepulje

Na Turkovi domačiji v Šepuljah se lahko pohvalijo s preko 215 let staro trto, ki je verjetno tudi najstarejša trta na Krasu. Prav te stare trte na Krasu so dokaz, da pridelava vina na tem področju sega že v daljno preteklost.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Domačija Cirila Zlobca, Ponikve

Ciril Zlobec se je rodil v kmečki družini kot sedmi, zadnji otrok, 4. julija leta 1925 v Ponikvah. Po drugi svetovni vojni je šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je tudi doštudiral slavistiko ter nato delal kot novinar. Poznan je tudi kot prevajalec, zlasti iz italijanščine in srbohrvaščine.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Pepin kraški vrt, Dutovlje

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Place Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Avtentični kraški vrt prikazuje ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Štanjel

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Prvotno je bila zgolj vasica na griču, ki jo je zamejevalo mogočno grajsko obzidje, danes pa Štanjel delimo na stari in novi del.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Pomnik braniteljem na Cerju

Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju se na skrajnem robu kraške planote dviga v nebo kot kamniti velikan, ki s pogledom potuje na vse štiri strani neba. Od tu se lepše kot kjerkoli drugje pred nami razprostrejo Jadransko morje, Furlanska nižina, Julijske Alpe in Vipavska dolina. Na višini 21 metrov v vrhu pomnika začutimo svobodo ptic in doživimo lepoto naših krajev v vseh barvah narave.
Opens external link in new windowVeč informacij:

PO POTEH NARAVE

Živi muzej Krasa, Sežana

Območje živega muzeja Krasa, s tipičnimi kraškimi pojavi, vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame, meri preko 700 hektarov in je opredeljeno kot ekološko pomembno območje, njegov večji del pa sodi v območje Natura 2000. Leta 2017 je bil Živi muzej Krasa izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Pot Srečka Kosovela

Pot se vije po kolovozih in poteh, skozi kraške borove gozdičke, po kraških gmajnah, ki so že močno zaraščene, in mimo vinogradov, kjer uspeva znamenita vinska trta kraškega terana.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Pliskina pot, Pliskovica

Pliskina pot je kraška učna pot, krožno speljana po planotastem svetu med vasema Pliskovica in Kosovelje. V kamen vklesana ovčka, simbol Pliskovice, nas vodi skozi labirint suhih kamnitih zidov. Ob poti spoznamo, kako so Kraševci živeli nekoč, koliko truda je bilo potrebnega, da so kamniti svet spremenili v travnike, pašnike in njive.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Jama Vilenica, Lokev

Jama Vilenica beleži prve obiske že po letu 1633 in kot taka velja za eno prvih turističnih jam v Evropi. Za obiskovalce je Vilenica opremljena in osvetljena v dolžini 450m. V njej vsako leto podelijo Mednarodno literarno nagrado Vilenica.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Hrib Kokoš

Kokoš je eden od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras (bolj natančno, Lokavsko polje) od Tržaškega zaliva. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za spomladanske ali jesenske sprehode (poletnim se boste zaradi vročine verjetno izognili). Poti vas vodijo vse od Lipice pa skoraj do Škocjanskih jam.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Hrib Volnik

Volnik je hrib v bližini vasi Pliskovica visok 546 m. Na vrhu se razprostre izjemen razgled vse do morja in alpske vrhov.

Opens internal link in current windowPreberite več >>

Park Škocjanske jame

Škocjanske jame ležijo na skrajno jugovzhodnem delu matičnega Krasa, blizu Divače. Splet Škocjanskih jam je sestavljen iz številnih jam in rovov, udornic, naravnih mostov in ponorov. Ustvarila ga je reka Reka, ki po 50 km dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje. Škocjanske jame so od leta 1986 vpisane na UNESCOv seznam svetovne dediščine.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Via Alpe Adria, Kras

Predzadnja etapa poti Alpe-Adria se na slovenskem delu Krasa prične blizu nekdanjega mejnega prehoda Lipica in vodi skozi Lipico vse do hribov Kokoš in Veliko Gradišče in se nadaljuje skozi Krvavi Potok vse do doline Glinščice, naravnega rezervata s številnimi naravnimi in kulturnimi spomeniki, v smeri proti Italiji.
Opens external link in new windowVeč informacij:

Pot Via Alpina

Via Alpina: mreža 5 pohodniških pešpoti skozi osem držav alpskega loka, več kot 5000 km in 342 dnevnih etap. Tukaj boste odkrili uradni opis vseh etap, paleto turistične ponudbe in dediščine, izkušnje številnih pohodnikov in različne druge informacije, da lahko tudi sami pripravite svojo pot po Alpah!
Opens external link in new windowVeč informacij:

01.03.2019

OSMICE NA PRIMORSKEM

Na spletni strani www.osmice.info najdete vedno ažurne informacije o vseh odprtih osmicah...


Cat: Aktualne novice - SI, Aktualne novice - IT, Aktualne novice - EN
go to Archive ->

Zemljevid ponudnikov

avgust
po to sr če pe so ne
31 27 28 29 30 31 1 2
32 3 4 5 6 7 8 9
33 10 11 12 13 14 15 16
34 17 18 19 20 21 22 23
35 24 25 26 27 28 29 30
36 31 1 2 3 4 5 6

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja terra rossa. Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila