KRAŠKA VINSKA CESTA

Domačija Cirila Zlobca, Ponikve

Ciril Zlobec se je rodil v kmečki družini kot sedmi, zadnji otrok, 4. julija leta 1925 v Ponikvah. Po drugi svetovni vojni je šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je tudi doštudiral slavistiko ter nato delal kot novinar. Poznan je tudi kot prevajalec, zlasti iz italijanščine in srbohrvaščine.
Za svoje književno delo je prejel že več nagrad, med drugim Tomšičevo (1956), Prešernovo (1982), Župančičevo (1976) in Veronikino nagrado. Je dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Znan je zlasti kot pesnik, ki piše lirične, čustvene pesmi. Prve pesmi je objavljal že med vojno. Leta 1953 skupaj s Tonetom Pavčkom, Kajetanom Kovičem in Janezom Menartom izdal prvo svojo pesniško zbirko Pesmi štirih, ki je do danes doživela številne ponatise. Sledile so številne druge pesniške zbirke, napisal je tudi nekaj pripovedniških del, 2 romana, radijsko igro. Leta 1974 je pripravil antologijo slovenske poezije ter izbor italijanske lirike. Spisal je tudi več esejističnih del. Številna Zlobčeva dela so prevedena v tuje jezike.

Opens internal link in current window<< Nazaj

01.03.2019

OSMICE NA PRIMORSKEM

Na spletni strani www.osmice.info najdete vedno ažurne informacije o vseh odprtih osmicah...


Cat: Aktualne novice - SI, Aktualne novice - IT, Aktualne novice - EN
go to Archive ->

Zemljevid ponudnikov

oktober
po to sr če pe so ne
40 30 1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31 1 2 3

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja terra rossa. Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila