KRAŠKA VINSKA CESTA

PRIREDITVE

Mali kraški maraton

24. marec 2019, Sežana

Štart bomo pričeli v športnem parku Sežana, kjer bodo tekači po uvodnih tekaških korakih zavili na cesto proti Lipici, kjer sledi prestop državne meje vse do Trebč, nato pa preko Orleka nazaj v Sežano. Pot je razgibana, ne prezahtevna in v celoti asfaltirana. Poleg polmaratona je organiziran tudi rekreativni tek in pohod.

Opens external link in new windowMali kraški maraton

Divji okusi Krasa

5. april-5. maj 2019, Kras

Sodelujoče turistične kmetije in gostinski ponudniki vas bodo od aprila do maja razvajali z jedmi iz sveže nabranih poganjkov špargljev, zelišč in drugih divjih rastlin. Začutite pomlad v kraški kuhinji.

Opens external link in new windowDivji okusi Krasa

Festival kraška gmajna

25. april-2. junij 2019, Kras

V času festivala potekajo številni dogodki, od kulturnih prireditev vezanih na kraško gmajno, do različnih tematskih pohodov in kreativnih delavnic, strokovnih srečanj, okroglih miz in predavanj, razstav in seveda tudi bogatega otroškega raziskovanja. 

Opens external link in new windowFestival kraška gmajna

V osrčju dežele terana

25. maj 2019, Tomaj in Križ

V Tomaju in petih bližnjih vaseh pridelovalci vrhunske kraške kapljice – terana odprejo vrata svojih kleti obiskovalcem, ki lahko pokukajo v njihove sode ter prisluhnejo zgodbam vinarjev ter ob pršutu in drugih dobrotah uživajo ob spremljevalnem programu.

Vabimo vas, da se udeležite naše prireditve ter preživite z nami lepo popoldne.

Opens external link in new windowV osrčju dežele terana

Poletje odprtih kleti in domačij

maj-september 2019, Kras

V obdobju od maja do septembra izbrane kraške domačije odpirajo vrata. Preizkusite kraška vina v vinskih kleteh, obiščite nasade sivk, okusite kraški med na vodenih degustacijah, spoznajte življenje oslov ali preprosto uživajte ob kulinarični ponudbi v kraških gostilnah in na turističnih kmetijah.

Opens external link in new windowPoletje odprtih kleti in domačij

Praznik terana in pršuta

10.-11. avgust 2019, Dutovlje

Danes predstavlja Praznik terana in pršuta veliko in odmevno promocijo Krasa ter osrednjo prireditev kraške vinorodne pokrajine. Največja zanimivost prireditve je še vedno povorka kmečkih voz s predstavitvijo kraljice terana. Zanimiva je tudi razstava domače obrti in fotografij, proizvajalci terana pa se najbolj veselijo izbora najboljšega terana. Pestrejšo ponudbo prazniku daje tudi ponudba osmičarjev in aktiva kmečkih žena.

Opens external link in new windowPraznik terana in pršuta

Mednarodni literarni festival Vilenica

10. september-14. september 2019, Kras

Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki poteka na na Krasu in drugod po Sloveniji, vključuje pa številne literarno-kulturne dogodke.

Opens external link in new windowMednarodni literarni festival Vilenica

Mesec kraške kuhinje

4. oktober-3. november 2019, Kras


Mesec kraške kuhinje s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko pisano ponudbo na Krasu. Vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot.

Opens external link in new windowMesec kraške kuhinje

Martinovanje na Krasu

9. november 2019, Kras

Martinovanje na Krasu poskrbi za zabavo, kulinarično razvajanje ter seveda degustavije kraških vin z organiziranim prevozom hop on - hop off, po odprtih kleteh! 

Za dodatne informacije lahko obiščete spletno stran www.visitkras.info ali nas kontaktirate na TIC Sežana, tic.sezana(at)visitkras.info ali na tel. št. 05 73 10 128.

Opens external link in new windowMartinovanje na Krasu

Zemljevid ponudnikov

marec
po to sr če pe so ne
9 25 26 27 28 1 2 3
10 4 5 6 7 8 9 10
11 11 12 13 14 15 16 17
12 18 19 20 21 22 23 24
13 25 26 27 28 29 30 31

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja "terra rossa". Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila