KRAŠKA VINSKA CESTA

OSMICA

Na Kras je osmica prišla s Habsburškim cesarstvom, ko je bil izdan dekret, ki je vinogradnikom dovoljeval osemdnevni rok za točenje vina. Osmice ob vinu ponujajo tudi kraške dobrote, prepoznamo pa jih po lesenem kažipotu in bršljanovi vejici, ki ostane sveža ravno osem dni. Domačije lahko organizirajo osmico največ dvakrat letno za dobo desetih dni. Nuditi morajo izključno domačo hrano, pridelano na kmetiji.

Osmice na Krasu - jesen 2017 - letak

OSMICE 2017

Osmica Mahnič "Šušč"

Termini: 17.11. - 26.11.2017, GRAHOVO BRDO

Marko Mahnič
Grahovo Brdo 1, 6210 Sežana
T: 05/ 764 05 96
M: 041/ 561 358
Opens external link in new windowwww.kmetija-mahnic.si

Osmica "Pri Krčarju"

Termini: 10.11. - 19.11.2017, SELA NA KRASU

Marjan Pahor
Sela na Krasu 3, 5296 Kostanjevica na Krasu
T: 05/ 308 04 42
M: 040/ 723 363
Opens external link in new windowwww.prikrcarju-osmica.si

Osmica "Pri Tonhu"

Termin: 10.11. - 19.11.2017, VRABČE

Božo Škapin
Vrabče 25, 6210 Sežana
T: 05/ 769 52 29
M: 041/ 377 214

Osmica "Na Lehtah" - Leban

Termin: 15.12. – 24.12.2017, LIPA

Božo Leban
Lipa 3a,  5296 Kostanjevica na Krasu
M: 051 611 402
FB: Opens external link in new windowOsmica Na Lehtah - Leban

Zemljevid ponudnikov

november
po to sr če pe so ne
44 30 31 1 2 3 4 5
45 6 7 8 9 10 11 12
46 13 14 15 16 17 18 19
47 20 21 22 23 24 25 26
48 27 28 29 30 1 2 3

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja "terra rossa". Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila