KRAŠKA VINSKA CESTA

NOVICE

05. 04. 2019

Divji okusi Krasa

Kras, 5. april-5. maj

Sodelujoče turistične kmetije in gostinski ponudniki vas bodo od aprila do maja razvajali z jedmi iz sveže nabranih poganjkov špargljev, zelišč in drugih divjih rastlin. Začutite pomlad v kraški kuhinji.

Opens external link in new windowVeč informacij

Festival kraška gmajna

Kras, 25. april25. maj 2019

V času festivala potekajo številni dogodki, od kulturnih prireditev vezanih na kraško gmajno, do različnih tematskih pohodov in kreativnih delavnic, strokovnih srečanj, okroglih miz in predavanj, razstav in seveda tudi bogatega otroškega raziskovanja.

Opens external link in new windowVeč informacij

Arheologija kot navdih za sodobno ustvarjanje

Štanjel in Volčji Grad, 26. april

Vabljeni, da se nam pridružite na celodnevnem simpoziju z naslovom Arheologija kot navdih za sodobno ustvarjanje, in sicer v okviru mednarodnega projekta Interreg SLO-HR, projekt Kaštelir, v središču katerega so postavljena prazgodovinska gradišča in etnobotanika. Enodnevni simpozij je napoved avgustovskega Festivala Gledanica v Štanjelu in na Komenskem Krasu.

Opens external link in new windowVeč informacij

Prvomajski pohod na Volnik

Volnik, 1. maj

Pohod na Volnik je lahek in prijazen in v vsakem letnem času čarobno doživetje, s prekrasnim pogledom na celotno  kraško planoto. Na tradicionalnem pohodu je ob 11. uri na vrhu hriba predvideno srečanje s pohodniki iz smeri Voglje, Repen, Dutovlje ter Pliskovica. Na vrhu kraške vzpetine dobi vsak pohodnik rdeč nagel in topel napitek. 

Opens external link in new windowVeč informacij

1. maj – Opatje selo

Opatje selo, 1. maj

Vabljeni na tradicionalno regijsko praznovanje s pričetkom ob 15:00 uri. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Uživali bomo v družbi Opajskih ŽbrincMoškega in mladinskega pevskega zbora Kras, Vokalne skupine Glas, solistk Tatjanje Mihelj in Lare Dovier, Goriškega pihanega orkestra in mažoretne skupine Twirling iz Nove Gorice. Najmlajše bo zabavala skupina Fuldoro. Brbončice bodo razvajali šparglji, dobrote tradicionalne kraške kuhinje in prvomajski žar. Sprehajali se bomo med stojnicami z izdelki domače obrti in se veselili dobitkov bogatega srečelova. Za popolno večerno vzdušje bodo poskrbeli Kingstoni in skupina Amor.

Opens external link in new windowVeč informacij

Projekt Na Krasu je krasno

Sežana, 4. maj

V okviru Tedna mladih bomo na Krasu izvedli dan za ekologijo. Dopoldne bo ob cestah po krasu potekala čistilna akcija. Popoldne bodo v parku v Sežani potekale tudi druge delavnice s področja ekologije: šivanje vrečk, promocija vključevanja lokalnih ponudnikov, izdelava različnih predmetov za vsakdanjo rabo, izmenjevalnica knjig in sezonskih oblačil in druge ideje o tem, kako preprečiti, da nepotrebni odpadki sploh nastanejo. Zvečer si bomo v kinu pod zvezdami ogledali dokumentarni film.

Opens external link in new windowVeč informacij

Festival kamna

Pliskovica, 16.19. maj

Festival, posvečen kraškemu kamnu in kamnoseštvu, je bienalna trodevna prireditev, ki bo letos potekala že petič. Osrednji dogodek festivala je tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki se pomerijo v preiuzboru evropskega tekmovanja za Euroskills.

Opens external link in new windowVeč informacij

V osrčju dežele terana

Tomaj, Križ, Šepulje, Filipčje Brdo in Grahovo Brdo, 25. maj

Edinstvena prireditev V osrčju dežele terana predstavlja najboljše, kar ponuja Kras: vino teran. Lokalni pridelovalci bodo odprli svoje vinske kleti za obiskovalce, ki lahko pokukajo v njihove sode, poslušajo zgodbe vinarjev in degustirajo odlični teran, ki ga spremlja slastni pršut in številne lokalne jedi. Dogodek bomo zaključili z večernim koncertom.

Opens external link in new windowVeč informacij

Osmice na Krasu 2019

Kras, 2019

Posebna turistična ponudba ter starodavna tradicija Krasa so OSMICE. Danes osmica vključuje prodajo neustekleničenega vina z geografskim poreklom in domače pridelke, prevladujejo suhomesnati izdelki. Osmico priredi vinogradnik na svojem domu, v kleti ali na borjaču (dvorišču).

Initiates file downloadOsmice na Krasu 2019

Opens external link in new windowVeč informacij

 

 

01.03.2019

OSMICE NA PRIMORSKEM

Na spletni strani www.osmice.info najdete vedno ažurne informacije o vseh odprtih osmicah...


Cat: Aktualne novice - SI, Aktualne novice - IT, Aktualne novice - EN
go to Archive ->

Zemljevid ponudnikov

april
po to sr če pe so ne
14 1 2 3 4 5 6 7
15 8 9 10 11 12 13 14
16 15 16 17 18 19 20 21
17 22 23 24 25 26 27 28
18 29 30 1 2 3 4 5

KRAŠKA VINSKA CESTA

Kraška vinska cesta povezuje skoraj 170 ponudnikov kraških dobrot in se razprostira nad Tržaškim zalivom. Vinska pot poteka po apnenčasto posuti Kraški planoti, ki jo prekriva zemlja terra rossa. Tu so doma kraška burja in najtoplejši sončni žarki. Zaradi vremensko ugodnih dejavnikov si je na zamolkli rdeči prsti svoj prostor utrdila trta, ki ponuja odlično grozdje in vrhunska vina. Del celotne zgodbe so še kleti oziroma "hrami", ki očarajo vsakega obiskovalca. Nekatere so vklesane v živo skalo, druge urejene v kraških jamah, spet tretje je ustvarila pridna človeška roka. V vsakem pravem kraškem hramu ne sme manjkati niti dobra mesnina, ki počasi in vztrajno zori ter pridobiva okus in značaj Krasa.

Prijava na e-obvestila

E-Obvestila